Doneazã

doneaza

Prin intermediul Fundaţiei Someş poţi ajuta pe cine doreşti tu, sau poţi dona pentru proiectele noastre!

Fundatia Somes CUI: 27790157
IBAN: RO84.CECE.CJ03.30RON073.5634
BANCA: CEC BANK SA-AGENTIA DEJ

Companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre un ONG care sustine o cauza sociala.

Ce inseamna redirectionarea a 20% din impozitul pe profit

Suma redirectionata nu poate fi mai mare de trei la mie din cifra de afaceri, iar platile trebuie facute pana la 31 decembrie, pentru ca suma sa poata fi scazuta din impozitul pe profit aferent anului fiscal.

Desi Codul Fiscal permite inca din 2004 ca firmele sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului catre un ONG, fara nici o cheltuiala suplimentara, foarte putine companii uzeaza de aceasta facilitate.

Daca primele 100 de firme cu cel mai mare profit din Romania ar directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza nobila, suma totala s-ar putea ridica la peste 50 milioane de euro.

Cum pot companiile redirectiona 20% din impozitul pe profit

Modalitatea de redirectionare este foarte simpla. Compania isi calculeaza suma aferenta celor 20% din impozitul pe profit, apoi incheie cu contract de sponsorizare cu ONG-ul pe care isi doreste sa il sustina, iar cheltuielile sunt deductibile.

Acest tip de sponsorizare nu presupune alte cheltuieli suplimentare si nu afecteaza profitul net al companiei.

Care sunt avantajele redirectionarii a 20% din impozitul pe profit

Avantajele unui asemenea tip de donatii este ca reprezentantii companiilor au libertatea de a alege destinatia unei sume, care in alte conditii ar ajunge oricum la stat, si, in plus, contribuie la o cauza nobila, fara niciun fel de cheltuiala. De asemenea, contributia fiecarei companii ar putea determina un progres semnificativ in solutionarea si prevenirea problemelor sociale.

Cine sunt beneficiarii celor 20% din impozitul pe profit

In Romania, exista peste 50.000 de ONG-uri care se ocupa cu ajutorarea copiilor defavorizati sau cu deficiente, ajuta familiile nevoiase, persoanele fara adapost ori sprijina femeile abuzate sexual. Companiile pot alege una dintre aceste organizatii nonguvernamentale catre care sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit.